
1. år
Modul 1
Introduktion til terapeutiske samtaler - 28 timer.
På dette første modul har vi fokus på at skabe en et trygt og fortroligt afsæt for jeres hold. Dette blandt andet ved, at I får lært hinanden at kende og får lejlighed til at udveksle nogle af de betydningsfulde fortællinger, der er med til at definere jer hver især.
På modulet vil I få en introduktion til det systemiske verdenssyn og den narrative teori og metode – og en forståelse af, hvad der adskiller narrative terapeutiske samtaler fra andre samtaler.
Modul 3
Narrativ teori og metode med fokus på positionskort og genforfattende samtaler - 28 timer.
På modulet vil vi introducere, udfolde og demonstrere to narrative greb, som kan tykne foretrukne fortællinger.
Positionskort 2 har til formål at indsamle mere viden om undtagelser fra problemfortællingen. Kortet hjælper os til at sætte lup på undtagelser og forbinde undtagelserne til personens værdier i livet.
I det genforfattende kort vil vi fordybe os i de landskaber, som Michael White kalder for ’handlingens’ og ’meningens landskab’. Vi vil have fokus på, hvordan terapeutiske samtaler skal stille spørgsmål til begge landskaber for at give mulighed for, at den vi taler med, kan få fat i viden om sig selv og sine færdigheder.
Modul 5
Narrativ teori og metode-stilladsering - 28 timer.
Modulet introducerer begrebet stilladsering, som bruges til den samtalepraksis, der kan hjælpe vores samtalepartnere med at bevæge sig fra det velkendte til nye erkendelser, indsigter og udsigter.
Via det stilladserende kort kan vi som terapeuter hjælpe vores klienter til at ”strække sig” tilpas i deres refleksion, så de bringes nye steder hen.
Kunsten er at stille spørgsmål, der repræsenterer tilpasse skridt i forhold til det, der tales om, så spørgsmålene placerer sig lige uden for samtalepartneres umiddelbare rækkevidde, men stadig er mulige at besvare.
Modul 7
Praksistræning - 28 timer.
Modulet sætter fokus på udvikling af terapeutrollen, og vi træner sessioner både i plenum og i grupper.
På modulets første dag er der 4 undervisere, og holdet inddeles i 4 grupper. I hver gruppe trænes specifikt det at være terapeut i en samtale.
Alle i gruppen skiftes til at indtage terapeutens rolle i kortere samtaler og underviseren giver feedback og direkte supervision på den praksis, som udfolder sig.
Der skabes rum for refleksion og udfoldelse af de greb, som kommer i spil i samtalerne
De følgende dage vil der være demonstration i plenum og øvelser i mindre grupper, hvor fokus er på terapeutens rolle, ansvar og position
Der vil også være plenumdrøftelser, hvor terapeutrollen sættes under lup, og hvor modulets erfaringer opsamles.
Modul 2
Narrativ teori og metode- eksternaliserende tilgange og livsvidner- 28 timer.
På modulet arbejder vi med det narrative greb omkring eksternalisering, som kan illustreres af det kendte Michael White citat ”Det er ikke personen, der er problemet – det er problemet, der er problemet”. Ved at tale eksternaliserende tilstræber vi i sproglig form at adskille personen fra problemet.
Modulet vil også introducere begrebet bevidning. Vi arbejder med bevidningens teoretiske formål og dens historiske forbindelse til den amerikanske antropolog Barbara Myerhoffs tanker om, at medmindre vi eksisterer i andres øjne, kan vi komme til at tvivle på vores egen eksistens. Med inspiration i dette udviklede Michael White bevidning som en narrativ metode, hvor en gruppe tilhørere giver feedback på et interview ud fra den resonans, som fortællingen skaber i tilhørernes eget liv.
Modul 4
Uddannelsesrettet egenterapi - 28 timer.
Dette modul er et uddannelsesrettet egenterapimodul og processerne foregår i 2 basisgrupper. Grupperne følger hinanden gennem hele uddannelsen, og I får dermed et særligt indblik i hinandens livshistorier og temaer.
Det at overvære hinandens terapier er lærerigt på flere niveauer, og ofte opleves der resonans og genklang under de andres terapier.
Der er en tredeling på egenterapi modulerne:
- Egenterapi der udføres af en psykoterapeut MPF foran basisgruppen.
- Bevidning
- Læringsrum over de anvendte metoder.
Modul 6
Udviklingsvidenskab, neuroaffektiv teori og mentalisering - 28 timer.
På dette modul vil I blive præsenteret for en række udviklingspsykologiske teorier; tilknytningsteori, neuroaffektive udviklingspsykologi, samt mentaliseringsteori.
Disse teorier præsenteres på deres egne præmisser, men sættes i løbet af modulet også ind i en udviklingsvidenskabelig ramme, baseret på en dynamik systemteoretisk ramme, ligesom de løbende relateres til konkrete cases, for at demonstrere deres anvendelighed og begrænsning som teorier.
Modul 8
Emne: Teoretisk prøve og genbesøg - 18 timer.
Modulet indeholder en mundtlig teoretisk prøve i 1. års pensum baseret på gruppearbejde.
Evaluering af egen læring og opnåelse af de opstillede læringsmål for 1. år.
Vi genbesøger de vigtigste hovedtemaer på 1. året.